Københavns nye Red Light District

3 Feb

I går åbnede det svenske tøjmærke Acne deres nye butik i Pilestræde i København. Først tænkte jeg, om det nu var en forretningsmæssig god idé. Den ligger ret tæt på den eksisterende butik og så stort er kundernes forbrug jo ikke i disse krisetider. Så kan det derimod være fordele i at holde det simpelt og skabe gode købsoplevelser igennem det nuværende.

Men efter at have oplevet Acne’s nye rammer kan jeg konstatere, at Acne ikke blot har åbnet ny butik. De har fået sig et nyt oplevelsesrum, der i dén grad adskiller sig fra alle andre tøjbutikskoncepter i København.

Først og fremmest er det ikke helt til at gennemskue, hvad der sker i butikken udefra, da vinduerne er afskærmet med røde plader. Her kan man lige skimte noget der ligner folk, bøjler og rækker med tøj. Kun i enkelte af vinduerne er der stillet en mannequin og indgangen er ret diskret.

Når du så kommer ind i butikken bliver du indhyllet i røde nuancer. Gulvene er beklædt med et lilla lidt vamset tæppe og væggene er i skarpe røde nuancer, nogle i træ og andre i blødt materiale.

Som kunde i butikken har du en oplevelse af at være i en labyrint. Her går du på opdagelse efter tøj og accessories, som står rundt omkring. Du får hurtigt fornemmelsen af at fare lidt vild i de røde omgivelser, da det ikke er tydeligt, hvad der gemmer sig bag det næste hjørne. Følelsen af ikke at kunne finde rundt og meroplevelsen i form af de anderledes fysiske rammer får med andre ord oplevelsesøkonomien til at stå i fuld flor.

At butikken er som en rød labyrint afspejler på kreativ vis det tema, som Acnes kreative direktør Jonny Johansson beskriver at have valgt for butikken. Nemlig ”red light district”.

Jonny Johansson udtaler i et interview til Euroman: ”Når jeg tænker på København er det meget stoffer, sex og uartigheder – det er dirty, afslappede og uprætentiøst. Mit første minde om København er om dets red light district [Istedgade red.] Sverige har ikke et sådan område og mindet er blevet hos mig. Derfor skal denne butik være rød, rød, rød og en lille smule dirty.”

Acne har hermed skabt en lokalt forankret – et såkaldt glocal – koncept, hvor butikkens tema ud fra Acnes (svenske) tolkning afspejler byens identitet.

Jeg synes butikken er yderst gennemført og vil gerne rose Acne for deres mod til at satse på et anderledes tøjbutikskoncept. Normalt skal vi se os langt omkring for at støde på butikker af unik karakter. Vi har enkelte, hvor Abercrombie & Fitch ofte fremhæves på godt og ondt for deres natklub lignende koncept. Et af de mere markante eksempler på en oplevelsesbaseret tøjbutik er designduoen Viktor og Rolf’s særprægede butik i Milano, hvor alt er vendt på hovedet. Meget gennemført!

Så tak til Acne for den røde labyrint. Jeg håber at deres nye flagshipstore bliver en succes, om ikke andet som en identitetsskabende oplevelse for kæden, der kan skabe ekstra opmærksomhed omkring deres brand.

Jeg vil opfordre alle til at starte weekenden og ikke mindst modeugen med et smut forbi butikken.

Kærlig hilsen

Gitte Mikkelsen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Slut dig til de 213, der følger denne blog

%d bloggers like this: